Kienzle

Kienzle is het oudste Duitse horlogebedrijf,  het werd gesticht in 1822 in Schwenningen. In 1883 trouwde Jacob Kienzle met iemand van de Schlenker familie. Later werd de naam gewijzigd naar Schlenker & Kienzle. Vanaf 1894 maakten ze gebruik van Amerikaanse productietechnieken die het gewicht en de kostprijs verlaagden. Dit door de standaardisering van onderdelen en er werden veel onderdelen gemaakt door deze uit een plaat te stansen. Het was voor die tijd zeer innovatief. In 1897 werd Jakob Kienzle hoofdeigenaar van de firma en later liet hij de naam wijzigen naar Kienzle.

oud logo kienzle

De productie werd continu vergroot en gemoderniseerd met uitbreidingen naar Milaan, Londen en Parijs. In 1899 produceerden ze 162000 uurwerken en wekkers per jaar. In 1902 lanceerden zij de eerste stempelklokken en brachten een reeks van goedkope zakuurwerken, reiswekkers en polsuurwerken voor vrouwen. 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelden ze Poolse werknemers te werk. Terwijl ze voor het Duitse leger en bondgenoten instrumenten en uurwerken maakten. Waaronder de achtdagen chronograph voor in de cockpit van Messerschmidt en Heinkel vliegtuigen. Buiten de productie van uurwerken en zakuurwerken voor de wehrmacht en luftwacht maakten ze ook nog uurwerken voor het gewone volk.

In 1965 introduceerden ze de “volksautomatic”, het eerste automatisch uurwerk dat betaalbaar was voor het volk met een prijs van 65.- DM. Hiervoor moesten ze een inventief ontwerp maken om de prijs zo laag te krijgen. Het binnenwerk was simpel en gebaseerd op een ouder binnenwerk met een opbouw voor de automatic. Een kleine bijzonderheid is dat de ankergang een wekkergang is met twee halfronde ruby's in plaats van twee stalen stiften.

Kienzle volksautamaticKienzle volksautamatic binnenwerk

In de jaren zestig maakten ze dashboardklokjes voor Rolls-Royce en Bentley.

In 1972 brachten ze de Heliomatklok op de markt, een quartzklok die volledig werkte op zonne-energie. En 1986 brachten ze een quartzuurwerk uit die eveneens op zonne-energie werkte. Niet veel later brachten ze de eerste quartzreiswekers uit.

En in 1990 brachten ze brachten ze toen het meest waterdichte uurwerk uit dat waterdicht zou zijn tot een diepte van 12000 meter. Dit doordat het met olie gevuld werd. Volgens huidige critici is het uurwerk wel waterdicht tot die diepte maar is het zeer onwaarschijnlijk dat het binnenwerk nog zou functioneren na de duik omwille van de zeer hoge druk op die diepte. Rond diezelfde tijd begonnen ze aan de ontwikkeling van een radiogestuurde alarmklok die in 1996 geperfectioneerd werd. Ze behaalde een correctietijd van vijf minuten.

De dag van vandaag produceren zij nog steeds kwalitatieve uurwerken van sportief naar gekleed.

 

 

 

 

More in this category: « Schmid-Schlenker

Laat een bericht achter

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Publish modules to the "offcanvs" position.