Museum
Dit is een zeer mooi exemplaar van een westminster schouwklok. Deze klok is niet alleen van het type westminster maar ook van het merk westminster dit model heet de vedette.
Dit is een Frans binnenwerk met 11 gesteende lagers en een balans in plaats van een slinger wat vaak voorkomt bij deze vorm van klokken.
Dit is een uurwerk van het Zwitserse merk Fero van rond 1950. Aan de achterkant is het binnenwerk weinig bijzonder maar de voorkant heeft wel wat bijzonderheden. De mooie wijzerplaat is voorzien van een fijne opliggende structuur die kenmerkend is voor vele Fero uurwerken.
Maar wat dit uurwerk zo bijzonder maakt is het glas. Dit is zeer dik en heeft binnenin een koepeltje voor de wijzers, daarrond op de plaats waar normaal de indexen op de wijzerplaat bevestigd zijn loopt het glas door tot op de wijzerplaat. De indexen zijn in het glas gefreesd en opgevuld met een goudkleurige verf.
Het binnenwerk in de kast bevestigt door een ring van kunststof en is van Zwitserse makelij. Het bevat slechts 15 gesteende lagers en is voorzien van een simpele wekkergang wat normaal was voor deze prijsklasse in die periode.
Europa reiswekker in lederen reisetui.
Het lederen reisetui met krokoprint. Gesloten beschermd deze de reiswekker tijdens het vervoer.
Dit is een mooie wekker met bijzonder voetstuk van het iets minder gangbare merk "matin". Zoals de naam van het merk al suggereert in deze wekker gemaakt in Frankrijk.
Dit is een wekker van het merk Peter gemaakt in Duitsland
De lichtgevende cijfers zijn na al die jaren nog zeer goed leesbaar.
Een niet zo gebruikelijke reiswekker van het merk Europa gemaakt in Duitsland. Nog in de originele verpakking.
Dit is een simpel Junghans wekker van Duitse makkelij.
Dit is een Helveco bureauklokje gemaakt in Zwitzerland in de jaren 50. De kast is gemaakt uit dikke messingen platen die het klokje wat gewicht geven. Binnenin zit een binnenwerk met zeven gesteende lagers dat veel weg heeft van een reiswekker.
Aan de achterkant zie je de instelling voor de 22 jaar durende "automatische kalender". Aan het sleuteltje voor de opwinding en het knopje voor het juist zetten zie je duidelijk de gelijkenissen met een reiswekker.
Dit is een Franse kolomklok in marmer van uit de empire periode. Deze klok heeft een simpel binnenwerk zonder slag en een echappement met brocotgang.
Meer...
Deze klok is een comtoise op de grote slinger is een schommel aangebracht die mee schommelt als de slinger beweegt. De klok slaagt ook het uur tweemaal wat kenmerkend is voor de comtoise klok.
Dit is een zeer oude weker gemaakt of verkocht in Temse door Van de vijver toen de schrijfwijze van Temse nog Temsche was. Het binnenwerk is van Junghans, de wekker heeft geen stop dus hij blijft aflopen tot de veer op zijn einde is.
Dit is een elektrische klok uitgebracht door Citizen in 1985. Het is een beetje een homage aan de vroegere regulator's. Maar desondanks de twee gaten voor een opwindsleutel is deze klok volledig elektrisch. Ze bestaat uit drie delen; de wijzers worden aangedreven door een quartzmechanisme, dan is er een electromagneet die de slinger doet bewegen en voor de slag is er een klein electromotortje dat de hammertjes laat bewegen.