Een Oeil de Boeuf klok ook wel een Ossenoog in het Nederlands genoemd is een acht dagen klok van Franse makelij. De naam komt van de vorm en de samenstelling van de kleuren. Meestal is er een houten stijl rondom een donker rand en de eigenlijk wijzerplaat is meestal parelmoer wat het doet lijken op een oog en doordat de klokken redelijk groot zijn is een Ossenoog wel op zijn plaats. Het binnenwerk is dikwijls iets dat lijkt op het binnenwerk van een Franse pendule maar in plaats van een ronde vorm hebben deze een rechthoekige vorm. De kwaliteit blijft gelijk. De achterkant van kast bestaat uit een houten langwerpige zeshoek die zwart geschilderd is. 

Oeil de Boeuf klok

Het glas van de klok zit in een sierlijke lijst in de vorm van uitgerokken cirkel die lightjes golft. Dit geheel zit vast met een scharnier en kan naar boven toe geopend worden om de wijzers te verzetten en toegang te geven tot de opwind gaten. 

Oeil de Boeuf klok openen

 

De koekoeksklokken zijn ze het icoon van het zwarte woud maar achter dat mooie houtsnijwerk zit buiten de twee blaaspalgjes een klein en simpel binnenwerk. De kwaliteit van het binnenwerk kan enorm variëren. Maar desondanks de kwaliteit is het niet makkelijk om alles afgesteld te krijgen.

Er zijn ook Zwitserse koekoeksklokken van het merk lötscher 

De meest koekoeksklokken hebben twee gewichten een voor de gang en een voor de slag maar er bestaan koekoeksklokken met drie gewichten omdat die zijn uitgerust met een extra melodie of een bewegend tafereel.

Zwartewoud klokken zijn bijzonder omwille van het feit dat het binnenwerk voor een groot deel uit hout bestaan. De stelplaten waartussen de raderen draaien zijn gemaakt van hout Dit brengt enkele problemen met zich mee bijvoorbeeld het uitzetten en inkrimpen van het hout, de tappen op de assen zijn daarom conisch gemaakt. 

Ook sommige delen van het raderwerk zijn bij sommigen zwartewoud klokken gemaakt van hout zoals u kan zien op de foto hieronder. 

De wijzerplaten kunnen geschilderd zijn op hout maar ook de klassieke metalen wijzerplaat waarbij de indexen opgevuld zijn met was. De gewichten van deze klokken zijn vaak ruw gegoten of de nieuwere klokken hebben gewichten in de vorm van dennenappels.  In de meeste gevallen zit de houten kast volledig achter de wijzerplaat maar sommige klokken zijn voorzien van een mooie versierde kast.

De slinger is zeer simpel, bestaat een bol messingen schijf aan een ijzeren staaf en hangt aan een beugelophanging zoals bij koekoeksklokken ook het geval is.

Voor de slag is het altijd een spiraalvormige gong op de achterwand van de kast.

 

Comtoise klokken zijn Franse klokken die gemaakt werden vanaf 1680 tot in de 19de eeuw, ze werden geproduceerd in de Comte streek vandaar de naam van de klok. Het zijn zeer grote klokken met een grote wijzerplaat van email met een kopere rand of volledig van geslagen kopper. Daarachter schuilt een groot en grof afgewerkt binnenwerk met een grootte en luide bel. Dit zeer degelijk binnenwerk heeft een paar bijzonderheden je kan de klok kan door middel van van een touwtje op elke moment het laatst gepasseerde uur laten slagen en de klok slaagt de uren ook tweemaal met een pauze van ongeveer 5 minuten.

Dit komt omdat dit oorspronkelijk boeren klokken waren als de boeren die op het erf aan het werken waren de eerste keer slagen niet goed gehoord hadden dan wisten ze de het vijf minuten later nog eens herhaalt werd.

Oorspronkelijk zaten deze klokken in mooi hoge houten kasten maar toen deze massaal in de jaren zestig en zeventig naar Belgie en Nederland werden ze geïmporteerd zonder de kasten omdat deze te veel plaatst in namen voor vervoer. Dus de manier hoe wij de comtoise klokken zien is slechts de binnenkast. De klokken werden geproduceerd door boeren in de winter omdat ze niets anders te doen hadden. De klokken werden verkocht aan reizende handelaars die hadden een soort houten rugzak waar de klokken konden worden opgestapeld daarom was de binnenkast vereist. De handelaar verkocht deze klokken dan vervolgens aan houtbewerkers die er een kast voor maakte en de klok dan verkochte.  

Neuschateloise klokken zwerden oorspronkelijk gemaakt in Zwitserland meerbepaalt in de canton Neuchatel. De klokken werd gemaakt in de 19de eeuw. Het zijn tafelklokken met een kleine langwerpige houten kast. De kast heeft zeer mooie rond vormen en is meestal vrij donker gelakt en beschildert met bloemen. De wijzerplaat is meestal verguld en soms zijn de indexen op kleine stukjes email geschilderd. De slingerstaaf is zeer dun en onopvallend de slinger is verguld en zeer glanzend is. 

Smith en andere merken hebben deze soort klokken verkocht in modern versie gemaakt van kunststof. Bovenop deze klokken staat een goudkleurige bol die meestal langwerpig is terwijl er op de oudere klokken een kroon of een beeldje staat.

 

 

Publish modules to the "offcanvs" position.