Restauratie's

Restauratie's

Deze comtoiseklok kwam binnen ter herstelling omdat de paling van het gangwerk doorslipte. Bij inspectie bleek dat het niet aan de pal zelf lag maar dat er door slijtage te veel spelling was tussen het palrad pal en de wals, waardoor het palrad kon kantelen en zo kon ontkoppelen.

Gelukkig was de spelling gemakkelijk te verhelpen door een smalle bus te plaatsen tussen de reeds bestaand bus en het palrad.

Tijdens het demonteren viel het op dat een van de flappen van de windvleugel in het verleden was gesoldeerd maar terug was losgekomen.

Deze werd dan opnieuw gesoldeerd

De comtoiseklok was uitgerust met een wekkerwerk maar het gewicht ontbrak (het gedeeld helemaal rechts op de foto). Een moderne vervanger was gelukkig snel gevonden.

De schijf om de wekker in te stellen op de wijzerplaat zag er niet zo goed meer uit dus werd deze ook eventje opgefrist met een beetje nieuwe hars.

 

Deze werd gemaakt in de Franse gemeente Gisors waar onder anderen Timothée Feiss ook comtoise klokken maakten. 

 

 

 

 

Dit is een zeer oude staande klok die oorspronkelijk gemaakt is in de buurt van het huidige Sint-Niklaas.

Dit is het binnenwerk van de klok, het heeft drie functie's : het gangwerk, het slagwerk en het wekkerwerk. De klok heeft daarom drie gewichten, twee grote voor het gang en slagwerk en een klein gewichtje voor wekkerwerk. Een van de hefbomen voor het wekkerwerk ontbreekt. 

Het anker was in het lang verleden van de klok al eens gesoldeerd geweest. Maar tijdens het vervoer van de klok brak dit weer af.

slagverdeelschijf met vorige herstelling

Ook aan de slagverdeelschijf die bij deze klok op de as van de trommel zit zijn duidelijke sporen van oude herstellingen te zien.

Het anker vlak na het solderen

De vorm van de hefboom bepalen

Om de juiste vorm te bepalen van de hefboom heb ik eerst een mal gemaakt van karton.

Eens de vorm bepaald was werd deze overgetekend op een stuk messing en dan werd de vorm uitgezaagd met een juwelierszaagje.

De hefboom werd dan opmaat gevijld en voorzien van gat om busje de plaatsen dit zal er voor zorgen dat de hefboom het zijn plaats blijft eens deze gemonteerd zit op de daarvoor voorziene as op de klok.

De belettering van de schijf om de wekker in te stellen was niet meer zo mooi dus werd deze van een nieuw laagje was voorzien.

 

Deze werd dan opgeschuurd met steeds fijner schuurpapier.

Dit is een klein klokje met een kast van mooi beschilderd aardewerk. Zulke klokjes werden vroeger verkocht om in een kinderkamer te zetten. Aan de voorkant zie het klokje er nog vrij goed uit. Maar de vuile rand rond de sier ring verklap al een beetje hoe de klok er binnenin uitziet.

Het deksel dat ooit voorzien was van een goudkleurige laag is nu zeer verroest. Het knopje voor het juist zetten ontbreekt en alle ijzeren onderdelen zijn op zijn minst een beetje verroest.

Dit zijn de onderdelen nadat ze getrommeld zijn in een toestel met keramische korrels. Alle roest is hierdoor verwijdert en de uitgeslagen messing blinkt terug mooi. 

De nieuw veer word geplaatst

 

Het knopje was voor het juist zetten was niet meer bij het klokje dus heb ik een nieuw gemaakt door een knopje van een reiswekker te verlengen. Door er een stukje aan te solderen.

 

Binnenwerk van het klokje na verwijderen van roest.

 

   

Publish modules to the "offcanvs" position.