Junghans

Junghans zag het licht in 1861 toen Erhard Junghans samen met zijn schoonbroer het bedrijf Zeller & Junghans oprichte in de vallei van lauterbach op site van hun voormalige minder succesvolle oilefabriek. Ze begonnen met het produceren van houten kasten, broze ornamenten, wijzers, glazen, scharnieren en slingers voor zwarte woud klokken. Hun eerste klok produceerde ze pas 1866. 

In 1888 doet de welbekende Junghans ster haar intrede . Dit was een indicatie van vertrouwen binnen het bedrijf. In 1888 was het een vijfpuntige ster met een J in het midden twee jaar later werd dit veranderd naar de achtpuntig ster die een gestileerd tandwiel moet voorstellen eveneens met een simpele J in het midden maar ook de rest van de merknaam werd weergegeven. In 1888 werd ook voor het eerst de naam Junghans geregistreerd samen met het logo. Het logo was bewust gekozen om een Amerikaans uitzicht te geven want in die tijd waren de amerikanen de pioniers van de marketing.

Junghans ster met 5 puntenjunghans ster met 8 punten

In 1903 word Junghans de grootste klokken fabrikant ter wereld met 3000 werknemers produceren zij drie miljoen stuks per jaar. Ze hebben buiten lauterbach nog fabrieken en vestigingen in Schramberg, Rottenburg ,Schwenningen , Deißlingen, Ebensee , Venetië en Parijs. In die periode leefde Schramberg volledig op niet alleen door de grote Junghans fabriek maar ook doordat er kleine bedrijfjes ontstonden die als onderaannemers werken voor de productie van kleine onderdelen. Zoals veren, balansveren en schroeven.

 

In 1918 werd dit gebouw afgewerkt na jaren van planning door Arthur Junghans. Het was een zoektocht naar een oplossing van het probleem: hoe krijg je licht in elke werkplaats van een fabriek dat gelegen is in een vallei. De oplossing was een gebouw in negen smalle terrassen tegen de steilste helling van de vallei bouwen. Doordat de terrassen zo smal zijn word het beschikbare licht optimaal benut

junghans lauterbach                                                    

 

 In de jaren dertig begingt junghans te experimenteren om een eigen uurwerk op de markt te brengen en in 1936 is het dan zo ver de Junghans Meister met hun eerste huisgemaakt binnenwerk de J80 dat uiteindelijk een leven kent van 20 jaar productie.

                                

 

 In 1964 lagen de plannen voor van hun eerste huisgemaakte chronograaf op tafel. Een handopwind binnenwerk met 19 gesteende lagers, columwheel systeem en een berguet spiraal. De toenmalig bundeswehr zochten een uurwerk voor hun piloten mee uit te rusten. Junhans diende hun ontwerp van de zeer robuste J88 in en won het contract voor de levering van uurwerken van 1950 tot 1964. Later kwam dit uurwerk op de markt voor de gewone mens en werd dit het historisch icoon van de piloten uurwerken. 

       Binnenwerk

In 1951 was Junghans de grootste fabrikant van duitsland en in 1956 de derde grootste fabrikant in de wereld. In 1957 brengen zij hun junghans J83 uit hun eerste chronograaf met automatische opwinding. Het binnenwerk is ook de eerste keer dat ze een fijnafreggeling met een schroef. En zeer fijne stukje techniek voor die periode en daardoor de dag van vandaag zeer gegeerd door verzamelaars. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

More in this category: Hubert Herr »

Laat een bericht achter

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.